Denne oppskriften kombinerer tre ting av det jeg synes er viktig for å huske på for å lage et godt vegansk måltid: (1) Ertene er proteinrike, og gir retten en god næringssammensetning, (2) soppen gir umamismak, og i kombinasjon med søt kokosmelk, salt buljong og frisk pesto får du en veldig balansert smak, og (3) risen metter godt. I tillegg fås flere av disse råvarene dyrket av norske bønder, og det er alltid hyggelig.
Du trenger:
2 porsjoner
0,5 kinesisk hvitløk
frisk oregano og basilikum
200 g aromasopp
250 g risottoris
2 ss kaldpresset rapsolje
5 dl vann med buljongpulver (varmt)
2,5 dl kokosmelk
salt og pepper
50 g erter
Pesto:
1 liten bunt basilikum
0,5 kinesisk hvitløk
3 ss pinjekjerner
0,5 dl kaldpresset rapsolje
0,5 sitron
Fremgangsmåte:
1. Finhakk hvitløk og urter. Skjær sopp i skiver. Skyll risen i kaldt vann.
2. Varm opp oljen til medium til høy temperatur i en gryte. Ha i hvitløk og sopp, og la det surre i et par minutter. Spe med olje om det blir tørt. Rør deretter inn urtene og risen. Spe med litt og litt vann med buljongpulver, la det hele tiden koke inn før du har i mer. Til slutt rører du inn kokosmelk, smaker til med salt og pepper, og har i erter. Server risottoen med en god spiseskje pesto på toppen (oppskrift under).
Pesto:
3. Ha basilikum, hvitløk, pinjekjerner, rapsolje og sitronsaft i en foodprocessor, og kjør til du har en grov pesto. Smak eventuelt til med litt salt.
Av Mari Hult, vegetarbloggen