Norsk cøliakiforenings beste tips til deg som nylig har fått diagnosen cøliaki.
1. Start med glutenfritt kosthold umiddelbart etter du har fått endelig diagnose satt av spesialist.
2. Lag en glutenfri sone på kjøkkenet dersom du bor sammen med andre som ikke spiser glutenfritt.
3. Tilbered den glutenfrie maten separat. Ha en egen skjærefjøl og bruk godt rengjorte redskaper slik at maten ikke blir forurenset av glutenholdig mat.
4. Informer venner og familie om at glutenfritt kosthold er nødvendig medisin.
5. Venn deg til å lese innholdsfortegnelser. Allergener som hvete er uthevet.
6. Søk kunnskap, og meld deg inn i Norsk cøliakiforening.
7. Frukt og grønnsaker, bær, kjøtt, fjørfe, fisk, ost, egg og belgfrukter er naturlig glutenfrie.
8. Vin, sider og brennevin er glutenfritt. Øl er derimot brygget på korn, så hold deg til ølsorter som er merket glutenfri.
9. Havre er glutenfritt, men kan ha blitt forurenset av glutenholdige kornsorter under produksjon, så spis havre som er merket glutenfri.
10. Bruk naturlig glutenfrie kornslag som quinoa, teff, amarant, bokhvete, mais, hirse og ris.
11. Søk NAV om grunnstønad på grunn av fordyret kosthold.
Kilde: Norsk cøliakiforening