Skip to main content
Home » Bærekraftig mat » Sju steg til et mer bærekraftig matbudsjett
Bærekraftig mat

Sju steg til et mer bærekraftig matbudsjett

matboks
matboks
Foto: Privat
avatar

Kjersti Grønseth

Står bak bloggen «Forbrukerfrue»

Ønsker du å få en mer bærekraftig familieøkonomi? Lær deg grepene som sparer miljøet og lommeboka for flere tusen i måneden. Med disse enkle stegene kommer du til å planlegge bedre, prioritere bedre og kaste mindre mat. 

1. Planlegg ukemeny og start med inventarsjekken

Bedre planlegging er uten tvil et av de viktigste grepene for å få et mer bærekraftig forbruk. 

Hvor starter du? Sjekk kjøleskap, fryser, skap og skuffer, og du vil bli overrasket over hvor mye du har liggende som kan bli til gode middagsretter! Ta utgangspunkt i det du allerede har når du planlegger menyen for uka. Finn inspirasjon i kokebøker, matblogger eller apper hvor du kan søke på ingredienser. ⁣

2. Legg inn restemiddag i ukemenyen

La én til to dager i uka være åpne, så tvinger du deg selv til å tenke kreativt med rester og det du allerede har kjøpt inn. 

3. Introduser lavterskel vegetarretter

Det å gå over til et mer vegetarisk kosthold kan være et stort steg for mange familier, men det et mulig å gjøre det veldig enkelt. Hva med å for eksempel bytte ut halve kjøttdeigen med sorte bønner i fredagstacoen? 

4. Gjør forskjell på hverdag og helg

Kan du spare noe til helgekosen? Ikke bare sparer du penger, men du vil også sette mer pris på mat og drikke du ikke har tilgang på gjennom hele uka. 

5. Unngå tre-for-to-fella 

Selv om butikken har lyst til å selge deg tre varer til prisen av to, og det økonomisk lønner seg, er det ikke et bærekraftig valg om du ikke trenger alle varene. 

Det samme gjelder større pakninger. Ofte er disse billigere per kilo, men pass på at det er varer du faktisk bruker så de ikke blir liggende og til slutt ender opp med å bli kastet. Eksempler på smarte produkter å hamstre er tørrvarer og mat som kan fryses ned – om du har stor fryser. 

6. Handle én gang i uka

Når du har planlagt ukemeny gjenstår det bare å fylle på med matvarer du ellers trenger i løpet av en uke. Lag deg en fast handledag, og husk å ta med handlelista i butikken! Det er lett å la seg friste når du først er i butikken, så da er det smart å allerede ha bestemt på forhånd hva du skal kjøpe. 

7. Bruk middagsrester i matpakka

Ikke kast mat, gi den heller et nytt bruksområde! Rester etter middag kan fort bli til lunsj i matpakka dagen etter. Så enkelt, og så digg! 

Av Kjersti Grønseth, Forbrukerfrue

Next article