Tekst: Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Synøve Dreyer, www.frukt.no
Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.
Halvparten av Norges befolkning spiser svineribbe på julaften, og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler – men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv. Det er slett ikke så vanskelig, og hjemmelaget på julaften smaker ekstra godt.
Hodekålen, som er viktigste ingrediens i surkålen, dyrkes over hele landet. Den er hardfør og tåler vårt klima godt, samtidig som den egner seg godt til langtidslagring. Det er nok mye av forklaringen på at mange av de tradisjonsrike rettene inneholder kål i ulike former. I tillegg til at den er kortreist, er en god porsjon kål på tallerkenen er fin måte å balansere julemåltidet og den litt tunge julematen på.
Til ribbemiddagen er surkål med eple en klassiker. Til pinnekjøttet hører en deilig kålrotstappe. Kålroten har blitt mye søtere og snillere i smaken de siste årene, men mange liker allikevel å ha et par poteter og en gulrot i stappen. Det gir både sødme, fin konsistens og farge.
Noen få spiser vilt eller kalkun til julemiddag. Da er rosenkål eller den vakre rosettkålen et godt valg. Til lutefisk og fersk torsk gir ertepure fin smak og farge, gjerne sammen med lettkokte gulrøtter.
På julebordet er det godt med noen kalde varianter. En favoritt er rødkålsalat med eple og appelsin. Rødkålen er vakker i fargen og smaker godt både som tradisjonell kokt rødkål og i salater. Og sist, men ikke minst, er den klassiske waldorfsalaten deilig på julebordet. Prøv gjerne ut godsakene også i adventstiden – kål er både sunt, godt og rimelig.
Surkål til fire
Du trenger:
- 750 g hodekål
- 2 epler
- 1 ts salt
- 2 ts karve
- 2 ½ del vann eller kraft
- 2 ts 7 prosent eddik eller eplesidereddik
- 2 ts sukker
Slik gjør du:
- Del kålen i to og fjern eventuelle stygge blader og den grove stilken.
- Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med eplebåter, salt og karve i en kjele.
- Tilsett vann eller kraft, kok opp og la alt trekke i cirka 45 minutter. Rør av og til.
- Smak til med eddik og sukker.
- Dersom du lager surkål av rødkål, så ha eddik med i kokevannet – da beholder kålen den vakre fargen.
Se hvordan du lager surkål trinn for trinn!
Kålrotstappe til fire
Du trenger:
- 1 ½ kg kålrot
- 1 gulrot
- 2 poteter
- 2 dl fløte
- 2 ss smør
- ¼ ts muskat
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Vask og skrell grønnsakene og skjer dem i biter.
- Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann – hell av kokevannet, men ta vare på det.
- Mos de kokte grønnsakene, ha i romtemperert smør, fløte og litt av kraften.
- Smak til med salt, pepper og muskat.