Matblogger Linda Stuhaug gir deg to av sine mest populære oppskrifter; suksessterte og sjokolade-banankake.
Saftig, sukkerfri sjokolade-banankake uten helsekostprodukt
Saftig, søt og god sjokolade-banankake er uten tilsatt sukker og uten helsekostprodukt. Modne bananer gjer nemlig jobben med nok sødme i kaka. Jo meir modne bananer, jo bedre blir kaka. Banankaka er i tillegg bakt med havremjøl som gjer den ekstra grov og næringsrik – uten at det kjennes på smaken!
Du trenger:
3 store eller 4 små overmodne bananer
2 egg
100 g havremjøl
3 ss speltmjøl (eller anna valgfri mjøltype)
3 ss kakao
2 ts bakepulver
1-2 ss valgfri søtning*
* om du trenger noko ekstra søtning kjem an på kor overmodne bananene dine er, og ikkje minst kor søt du ønsker banankaka. Som valgfri søtning kan du bruke for eksempel flytande honning. Smak på røra underveis.
Slik gjer du:
1. Mos banan og egg med en stavmikser, bland deretter inn resten av ingrediensane. Er røra litt tjukk kan du bruke en skvett med valgfri væske.
2. Ha røra over i en form på cirka 25×18 cm (eller anna form med cirka samme grunnflate), steik midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutt, eller til banankaka akkurat er gjennomstekt. Avkjøl.
Sjokolade-banankaka oppbevarer du i en matboks, og den holder seg fersk og saftig i fleire dager. Den kan også frysast. Server gjerne med ein klatt vaniljekesam eller vaniljeyoghurt, i tillegg til litt friske bær.
Suksess med sukkerfri suksessterte
Ein av mine mest populære kakeoppskrifter på bloggen min www.lindastuhaug.no, som også er å finne i kokeboka mi «Opptur med sunn mat». Sukkerfri suksessterte med seig mandelbunn og nydelig, gul krem. Ei kake som passer perfekt til helg, fest eller feiring – enten man vil eller må ha eit sukkerfritt alternativ.
Du trenger:
Mandelbunn
400 g mandler
150 g Sukrinsirup Gold
2 ss Sukrin Gold*
4 eggekviter
En god klype salt
Gul krem
4 eggeplommer
1 dl fløyte
50 g sukrin+*
1/2 ts ekte vaniljepulver*
120 g smør
2-3 ss Sukrinsirup Gold
Slik gjer du:
Mandelbunn
1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Mal mandlane i en foodprosessor eller blendar. Rør inn fibersirup, sukrin gold, eggekviter og salt.
2. Fordel i en rund form (cirka 22 cm) eller firkanta form (cirka 20×30 cm) med bakepapir*. Steik midt i ovnen i cirka 20 minutt, eller til mandelbunnen har satt seg og er gjennomstekt. Avkjøl.
Gul krem
1. Ha eggeplommer, fløyte, sukrin+ og vaniljepulver i ein liten kjele. Varm forsiktig opp til kokepunktet på svak varme til den begynner å tjukne. Det er viktig at du rører heile tida. Dette tar cirka ti minutt.
2. Avkjøl nokon minutt før du pisker inn smør i terningar, og til slutt fibersirup clear. Sett kremen til avkjøling.
3. Fordel kremen over mandelbunnen når den er avkjølt. Topp gjerne med nokre salte, hakka pistasjnøtter. Oppbevarast i kjøleskap til servering. Den kan fint stå kaldt i tre-fire dagar.
*Tips og alternativer
– Sukrin gold i mandelbunnen kan byttast med anna søtning tilsvarande 2 ss sukker. Sukrin+ i den gule kremen kan også byttast med anna søtning tilsvarande 100 g sukker.
– Ekte vaniljepulver i den gule kremen kan byttast med frø fra én vaniljestang.
– Ikkje heng deg opp i at formen din må vere 22 cm (rund) eller 20×30 cm (firkanta). Det går heilt fint å bruke former som er litt mindre eller litt større, for eksempel 24 cm (rund) eller 25×35 cm (firkanta). Steiketida justerer du deretter.