Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Marte Garmann
Sommer og sol, ferie, litt bedre tid på morgenen og ønsket om noe friskt og godt kan vekke interessen for å ville prøve noen nye frokostalternativer. Hva med å benytte anledningen til å lage fristende smoothie bowls med knasende topping, friske bær og frukt?
Smoothie bowl-verksted
Smoothie bowl er litt tykkere enn vanlig smoothie, den serveres i skål og spises med skje. En skikkelig god og fristende smoothie bowl toppes med fargerike toppinger av frukt, bær, havregryn, nøtter, frø eller det du måtte ha lyst på. Smoothie bowl er virkelig en opplevelse for deg som også spiser med øynene.
Bruk sommerens late morgener til å ta med venner eller familie for å prøve ut litt forskjellige varianter. Test deg frem til dine favoritter ved å sette frem flere alternativer til topping, og prøv med litt forskjellige bær i selve basen. Norske jordbær og bringebær er i sesong i juli, og passer ypperlig til smoothie bowl.
Ta med gode vaner til hverdagen
Når ferien er over og hverdagen setter inn, er det mange som foretrekker en frisk og litt lettere start på dagen. Benytt sommerens late dager til å finne dine smoothie bowl-favoritter og lag den noen ganger. Etter hvert sitter oppskriften i fingerspissene, man tar det litt på øyemål og bruker kortere tid på tilberedningen for hver gang. Når man er godt kjent med å lage det, blir det enklere å etablere det som en frokostvane.
Næringsrik og mettende frokost
Frokosten skal gi deg energi til å komme i gang med dagen, og gjøre deg klar til å løse dagens første oppgaver. En smoothie bowl med bær, nøtter, korn, frukt og melkeprodukter er en fullverdig frokost, som tilfører kroppen mange nyttige vitaminer, mineraler og fiber. Sammensetningen gir et stabilt blodsukker og holder deg mett helt frem til lunsj.
Smoothie bowl med jordbær og basilikum
Oppskriften gir to porsjoner
Ingredienser
- ½ banan
- 2 dl biola yoghurt naturell
- 2 dl biter av jordbær
- 1 dl bringebær
- 2 ss cottage cheese
- 2 ss frokostblanding (4-korn)
- 8 blad frisk basilikum
Fremgangsmåte
Hold av noen jordbær og basilikumblader til topping. Kjør alle ingrediensene i en hurtigmikser eller smoothiemaskin, til du får en jevn og tykk smoothie. Hell den over i serveringsboller og pynt med jordbærbiter, basilikumblader og frokostblanding. Server umiddelbart.
Tips til hvordan du kan variere denne oppskriften:
- Bytt ut 4-kornblanding med havregryn, chiafrø og kokosflak.
- Bytt ut bringebær med blåbær
- Bytt ut basilikum med mynte
- Bytt ut yoghurt naturell med vanlijeyoghurt
Få flere gode smoothie bowl-oppskrifter på frukt.no.
Av Iselin Bogstrand Sagen, Ernæringsrådgiver, Opplysningskontoret for frukt og grønt